GeoKrety


GeoKrety logo

U dva navrata smo vam već pisali o tzv. pratećim oznakama. Oba teksta su se ticala službenih pratećih oznaka – travel bug-ova i pathtag-ova. Zašto kažemo službenih? Travel bugs i pathtags morate kupiti kako bi postali njihov vlasnik. GeoKrety je besplatan servis koji je osmišljen da sami pridodate tj. isprintate kod koji vam dodjeli sustav, dakle nema kupovine pločica sa serijskim brojem već vam sustav besplatno dodjeli serijski broj.

Čini se odličnom idejom međutim uvijek postoji i negativna strana. GeoKrety je relativno nova ideja ali slabo zastupljena i uglavnom proširena po Europi. Logova takvih geokrety-a je puno manje negoli travel bug-ova. Čak se većina geocachera ne odlučuje ponijeti geokrety sa sobom već ga jednostavnije ignoriraju ukoliko ga uoče ostavljenog u nekom geocacheu.

Izgled službene putovnice GeoKrety prateće oznake


GeoKrety putovnica

Šteta što takva jedna ideja nije previše zaživjela, jer poslati travel bug ili pathtag nije baš jeftina opcija. Travel bug pločica uglavnom ima cijenu od cca 5 eura dok pathtag izrađujete u seriji od 50 ili više komada te ni to nije jeftino.

Mi smo se malo „ohladili“ od travel bug-ova kada su nam dva službena netragom nestala. Javljeno nam je kako niti jedan nije u geocacheu gdje je zadnji puta ostavljen i logiran. Dakle, pomalo razočaravajuće kad se prisjetite da je nekih 10-tak eura bačeno u vjetar.

Stoga, želite li postati vlasnikom besplatne opcije geokrety-a i želite se okušati u slanju takve prateće oznake po svijetu savjetujemo vam da posjetite njihovu službenu stranicu geokrety.org gdje možete brzo saznati sve potrebno kako bi i vi postali vlasnikom besplatne putujuće oznake.

Kako bi cijeli princip registracije bio još jednostavniji autori su se pobrinuli staviti i video o tome na njihov službeni youtube kanal pa pogledajte video ovdje.

Mi već duže vrijeme razmišljamo kako da postanemo vlasnikom nečeg takvog čisto da dodatno začinimo priču i dodamo nešto više zanimljivog sadržaja našim postojećim sakrivenim geocachevima. Kako smo i mi dio Europe nadamo se da će se ideja o GeoKrety pratećim oznakama proširiti i na našem području.

Tekst napisan:


Autori: Matko & Maja
Geocaching.com Geocaching Maps Geocaching Hrvatska Forum hrvatskih geocachera Geocaching video Printabilni logsheetovi Statistički pokazatelji Rang lista hrvatskih geocachera Offline karte za download Pathtags - stvarni suveniri Logiranje pratećih oznaka Geokrety.org