Odlučili ste krenuti u potragu za geocacheom?


Geocacher

Nakon svih naših tekstova koje ste prethodno pročitali, mi u ovom tekstu pretpostavljamo da ste se odlučili upustiti u geocaching. Ako ste poput nas, avanturističkog duha, tada pri svojoj potrazi za cachevima morate biti upoznati i pripremljeni na sve prije nego što vas vaš GPS uređaj dovede na zadane koordinate. I mi smo u našim prvim potragama često griješili pa nismo bili pravilno npr. odjeveni za geocaching na određenim lokacijama. Vama, stoga, nastojimo pomoći i pružiti par korisnih savjeta kako ne biste ponovili naše pogreške.


Koraci koje bi trebalo obaviti prilikom svakog upuštanja u geocaching:

 1. Ulogirajte se sa svojim korisničkim imenom i lozinkom na www.geocaching.com i potražite cacheve na mjestima koje bi željeli obići ili se jednostavno odlučite za cacheve u vašoj bližoj okolini. Ako vam je ovo prvi lov na geocache onda pri gledanju svakog cachea pogledajte njegovu težinu pronalaska. Težinu geocachea uvijek određuju dva elementa:
  • težina pronalaska geocachea (difficulty) i
  • težina terena (terrain) na kojem je sakriven.
  To je na web stranici geocachea označeno zvjezdicama. Što više zvjezdica pojedina kategorija ima to je cache teže za pronaći. Stoga ako prvi put krećete u lov birajte cacheve koji imaju maksimalno po dvije zvjezdice u svakoj kategoriji. Nemojte odmah tražiti teže cacheve misleći kako to možete jer ćete se samo razočarati ako ih ne pronađete, a vjerojatnost za to je velika.
 2. U drugom koraku vam predlažemo da upute za geocache koji ste odlučili pronaći svakako otprintate s web stranice. To će vam pomoći kada se nađete na zadanim koordinatama i trebate vidjeti sve što vam vlasnik geocachea piše o okolini, te eventualno gdje konkretno trebate tražiti. Zadnjih nekoliko metara bi vam takva informacija mogla dobro doći jer GPS navigacija nije uvijek strahovito precizna kada se radi o svega nekoliko metara razdaljine. Također vam otprintani primjerak uputa za geocache često pomaže da saznate više o mjestu, lokaciji ili građevini u neposrednoj blizini cachea.
 3. Izradite si gpx datoteku. Ovaj korak možete, ali i ne morate preskočiti ukoliko ste si prethodno otprintali podatke o geocachevima. Naime, gpx je datoteka koju današnji GPS uređaji, te pametni mobiteli i tableti mogu učitati i prikazati. GPX datoteka sadrži sve informacije o geocachevima (koordinate, težinu, opis, slike, spoilere) koje ste poželjeli pronaći. Izrada gpx datoteke umjesto printanja geocacheva na papir se zove tzv. paperless geocaching i u konačnici pomaže u očuvanju prirode.
 4. Prije nego što se upustite u potragu treba vam par osnovnih stvari koje biste uvijek trebali imati sa sobom. Potrepštine ovise o tome planirate li izlet od nekoliko dana u prirodi ili će te se vratiti kući istog dana. Već i sami možete zaključiti o kojim potrepštinama se radi. Uvijek si prije svega ponesite ruksak u kojem ćete imati dovoljno tekućine i nešto hrane ako potraga traje cijeli dan. Nadalje, ponesite si prikladnu odjeću. Ako je urbani cache, ne treba vam puno jer se uvijek možete skloniti na toplo, suho itd, ali ako ste u prirodi ne možete znati što vas čeka. Imajte dobru obuću i odjeću, kabanicu ili kišobran. Svakako vam treba džepna baterija i rezervne baterije za svu elektroniku koju nosite sa sobom (GPS uređaj, ručna baterija, radio itd). Mobitel neka vam uvijek bude pri ruci ako ste na nepoznatom terenu. Što se tiče geocache spremnika, ponesite neke sitnice koje ćete ostaviti u razmjeni sa sitnicama iz geocachea. Poželjno je uvijek imati sa sobom olovku kako biste se mogli upisati u geocache ukoliko ju on ne sadrži, papir koji možete ostaviti kao logsheet ako je prethodni vlažan ili popunjen i vrećicu kako biste stavili sadržaj geocachea u nju pa natrag u spremnik ako primijetite vlagu.
 5. Kada ste našli geocache u gradu, selu ili prirodi svakako obratite pozornost na način na koji je sakriven. Ne smijete remetiti želju vlasnika geocachea te spremnik premještati ili nekako drugačije kamuflirati tj. sakriti. Time ćete samo učiniti službene informacije o geocacheu na Internetu beskorisnima za druge geocachere. Pri pronalasku geocachea se svakako upišite u knjižicu posjeta kao dokaz da ste ga pronašli. Također si fotoaparatom možete zabilježiti trenutke geocachinga, ali nemojte objavljivati sliku sa točnom lokacijom geocache spremnika na Internet. To također kvari doživljaj drugima.
 6. Ovaj korak je neobavezan, ali možete si bilježiti u neku bilježnicu kako vam je bilo u lovu na određeni geocache. Te informacije, bile one neka dogodovština tj. zgoda ili jednostavno vaši dojmovi, bi mogle učiniti drugima potragu zanimljivijom ukoliko ih objavite na Internetu. Vlasniku geocachea će biti iznimno drago kada se raspišete na stranici geocache spremnika kako vam je bilo. Geocacheri zapravo „žive“ za te doživljaje i uživaju čitajući tuđe.
 7. Obavezan korak je da upišete vaš posjet geocacheu u prirodi na njegovoj web stranici kako bi svi znali da ste ga na određeni datum pronašli. Tu opišite svoju potragu, navedite što ste uzeli i ostavili u geocache spremniku. Poželjno je upisati se i ako možda niste pronašli traženi geocache spremnik jer je moguće da je spremnik u međuvremenu premješten, uništen ili jednostavno teže za pronaći nego što se čini na prvi pogled. Svaka takva informacija može drugima biti vrlo korisna.

Tekst napisan:Autori: Matko & Maja
Geocaching.com Geocaching Maps Geocachevi u HrvatskojGeocaching Hrvatska Forum hrvatskih geocachera GIFF video uratci Geocaching video Printabilni logsheetovi Statistički pokazatelji Rang lista hrvatskih geocachera Offline karte za download Pathtags - stvarni suveniri Logiranje pratećih oznaka Geokrety.org

MAPA STRANICE


NAŠA GEOCACHING STATISTIKA


Naša statistika

PRATITE NAS PUTEM OSTALIH DRUŠTVENIH MREŽA