Geocaching bez papira


U ovom tekstu pokušat ćemo vam u nekoliko koraka objasniti što je geocaching bez papira (eng. paperless geocaching). I mi smo u početku printali tzv. geocaching listinge s interneta kako bi imali sve potrebne informacije, od koordinata, težine terena, opisa lokacije na koju nas vodi, pa sve do hintova i logova geocachera. Ovdje ćemo samo pojasniti postavku za jedan program i to na android softwareu za one koji tek kreću u ovu avanturu, te posjeduju telefon ili tablet s GPS uređajem u sebi. Postoje brojni i programi i operativni sustavi. Nažalost nemamo mogućnosti sve testirati stoga vam samo ovo možemo ponuditi. Pa krenimo!

  1. Preuzmite c:geo sa Google Play aplikacije na vašem smartphoneu ili s naše stranice ovdje.
  2. Prilikom prvog pokretanja aplikacija vam nudi prijavu na neki od geocaching servisa. Vi ste vjerojatno registrirani na geocaching.com pa odaberite to i ukucajte vaše korisničko ime (user name) i lozinku (password) koje ste odabrali pri registraciji. Trebate imati konekciju na Internet kako bi aplikacija mogla provjeriti je li vaš login točan. Nakon ovog koraka, više vam neće biti nužna konekcija na Internet za traženje geocacheva.
  3. Zasad izađite iz aplikacije te preuzmite našu probnu GPX datoteku Slavonija.gpx i jednu od offline karti npr. Croatia.map. Sve će vam to trebati kasnije pa si sada to pripremite i zapamtite gdje ste to skinuli na vaš telefon jer putanja do toga nam je bitna.
  4. Vratite se u c:geo aplikaciju. Nama prvo trebaju Settings te aplikacije koju pokrećete ovisno o vašem telefonu, odnosno verziji androida, s donje ili gornje trake telefona. Nakon što ste ušli u Settings, kliknite na System pa na GPX Import Directory. Tu odaberite putanju do vaše GPX datoteke koju ste preuzeli s naše stranice. Vratite se nakon toga u Settings.
  5. Kliknite na Map pa na Directory with offline maps. Odaberite putanju do vaše preuzete karte. Nakon toga pod Maps kliknite na Select Map Source i tamo bi trebala biti navedena npr. Croatia (Offline). Napomena: pod korakom 4 i 5 vam je možda aplikacija c:geo sama pronašla sve GPX datoteke i offline karte na vašem uređaju ukoliko možda imate android verziju 4 ili veću.
  6. Vratite se u početni izbornik aplikacije c:geo gdje se na zaslonu nalazi 6 ikona (Live map, Nearby, Stored, Search, Any destination, All Cache).
  7. Kliknite na Stored pa opet u donjoj (odnosno gornjoj) traci vašeg uređaja odaberite Settings pa Manage pa Import GPX te odaberite vašu gpx datoteku koju ste preuzeli npr. Slavonija.gpx.
  8. Vidite nekakavu narančastu liniju kako se puni. To vam se učitavaju svi geocachevi iz GPX datoteke pa pustite da dođe do kraja.
  9. Sada si uključite i GPS uređaj ukoliko ga vaš smartphone ili tablet ima te neka nađe lokaciju.
  10. Vratite se u c:geo u Stored te u desnom gornjem kutu kliknite na pravokutnik koji izgleda kao karta svijeta. Tu će vam se učitati cijela offline karta (npr. Croatia.map) i svi vaši geocachevi iz gpx datoteke (npr. Slavonija) će biti vidljivi. Ukoliko je GPS pronašao vašu lokaciju kliknite u gornji desni kut na sivi kružić da postane plav. Tada vas pozicionira na offline karti gdje ste vi sada točno. Možete tada vidjeti koji su vam geocachevi najbliži za pronalazak.

Za sve nejasnoće i pomoć oko aplikacije te učitavanja GPX datoteka i offline karti nas slobodno kontaktirajte putem e-mail adrese.

Tekst napisan:


Autori: Matko & Maja
Geocaching.com Geocaching Maps Geocaching Hrvatska Forum hrvatskih geocachera Geocaching video Printabilni logsheetovi Statistički pokazatelji Rang lista hrvatskih geocachera Offline karte za download Pathtags - stvarni suveniri Logiranje pratećih oznaka Geokrety.org

MAPA STRANICE


NAŠA GEOCACHING STATISTIKA


Naša statistika

PRATITE NAS PUTEM OSTALIH DRUŠTVENIH MREŽA