Što je geocache?


Geocache spremnik ili jednostavno geocache je fizički spremnik kojeg geocacheri nastoje pronaći kada idu u geocaching. Premda postoji mnogo varijanti cacheva, mi ćemo se u ovom članku fokusirati na fizički spremnik i njegov izgled.

Primjer geocachea

Prije svega, treba naglasiti kako postoje službeni i neslužbeni geocachevi. Koja je razlika? Službeni geocache spremnici su originalni spremnici geocachinga i mogu se kupiti na njihovim stranicama, eBayu i drugim Internet portalima. Prednost im je što se niti u jednom pogledu ne morate brinuti je li on ispravan (vodootporan, zaštićen od prašine, korozije itd.). Nedostatak im je upravo u visokoj cijeni i principu njihove nabave putem internet kupovine.

Stoga su geocacheri diljem svijeta odlučili sami odabrati ili napraviti vlastite neslužbene geocache spremnike. Bilo da se radi o službenom ili neslužbenom cacheu njihove zajedničke karakteristike su:

  • najčešće su vodonepropusni, zaštićeni od prašine, korozije i drugih vremenskih uvjeta;
  • najčešće su dobro zamaskirani ili neuočljivi slučajnom prolazniku;
  • trebali bi biti označeni da se radi o geocache spremniku;
  • poželjno je da sadržavaju kontakt informacije o vlasniku geocachea (najčešće e-mail).

Izgled i veličina geocachea varira, tako da ćete rijetko naići na neki geocache koji je izgledao baš kao prijašnji kojeg ste pronašli. Ne postoje ograničenja kako cache spremnik mora izgledati dakle, nema kraja kreativnosti kada sami odlučite napraviti vlastiti geocache spremnik.


Veličine geocache spremnika su sljedeće:

  • nano – jako mali cache (sadržava samo mali logsheet);
  • micro (npr. 35 mm kutijica od starih filmova);
  • small – mali (spremnik koji sadržava logbook i neke male predmete);
  • regular – normalni (cache otprilike veličine kutije za cipele);
  • large – veliki (cache otprilike veličine kante od 10 litara);
  • ostali (svi oni koji se veličinom ne mogu uklopiti u neku od prethodnih kategorija).

Neki od službenih geocacheva:

Vrste geocache spremnika

Dakle, cache može biti bilo što i izgledati bilo kako. Ono što svaki fizički opipljiv geocache mora sadržavati je logbook ili logsheet (knjižica ili papir za upis posjeta). Sve ostalo što geocache može sadržavati je izbor osobe koja ga postavlja.

Ideje za vlastiti (neslužbeni) geocache mogu nastati ukoliko pogledate priloženi video uradak.


Tekst napisan:


Autori: Matko & Maja
Geocaching.com Geocaching Maps Geocachevi u HrvatskojGeocaching Hrvatska Forum hrvatskih geocachera GIFF video uratci Geocaching video Printabilni logsheetovi Statistički pokazatelji Rang lista hrvatskih geocachera Offline karte za download Pathtags - stvarni suveniri Logiranje pratećih oznaka Geokrety.org

MAPA STRANICE


NAŠA GEOCACHING STATISTIKA


Naša statistika

PRATITE NAS PUTEM OSTALIH DRUŠTVENIH MREŽA