Vrste geocache spremnika - 2. dio


U ovom tekstu vam donosimo još neke vrste geocacheva. Oni se sastoje od nalaženja lokacija na kojima ne postoji nužno i sam spremnik. Iako su rasprostranjeni u svijetu (u Hrvatskoj nešto manje) te se i dalje mogu tražiti, neki geocachevi navedeni u ovom tekstu se više ne mogu postavljati.


Ikona mystery (unknown) ili puzzle geocachea

Mystery (unknown) ili puzzle cache – da bi se pronašla lokacija ovog cachea, potrebno je rješavati zagonetke, posjetiti druge lokacije na kojima se nalaze tragovi o konačnoj lokaciji (npr. dio konačnih koordinata). Ovaj je cache vrlo sličan multi-cacheu, s tim da se zagonetke, tragovi i ostale informacije ne nalaze u drugim geocache spremnicima, već ih je, najčešće, potrebno prethodno riješiti kod kuće za računalom. Ovaj tip geocachea je sve rasprostranjeniji u Hrvatskoj, ponajviše u Zagrebu.

Napomena: Da bi ovaj spremnik dugoročno funkcionirao, svi tragovi moraju biti pažljivo odabrani i osmišljeni te prethodno provjereni da li vas riješeno u konačnici dovodi do lokacije.

Ovaj tip spremnika je uvijek originalan i jedinstven, te predstavlja izazov kako za onoga koji ga osmišlja i postavlja tragove i spremnik, tako i za one koji će ga ubuduće tražiti.


Ikona virtualnog geocachea

Virtual cache – ovaj cache je zapravo lokacija koju treba pronaći. Vlasnik virtualnog cachea može tražiti da pronađete nešto posebno na toj lokaciji, može tražiti odgovor na neko pitanje o traženoj lokaciji, da obavite neki zadatak na toj lokaciji i dr. Kao dokaz da ste na toj lokaciji vidjeli to što je vlasnik geocachea želio, fotografirajte lokaciju i pošaljite fotografiju vlasniku e-mailom. On vam tada treba odgovoriti je li to ono što je on osmislio kao geocache. Ovaj tip geocachea se više ne može postavljati, ali možete naići na neke prethodno postavljene.

Napomena: Na web stranici geocachea ne smijete napisati što ste zaista vidjeli da ne upropastite potragu budućim geocacherima.


Ikona webcam geocachea

Webcam geocache – cilj cachea je pronaći zadanu lokaciju na kojoj je postavljena web kamera. Nakon što pronađete kameru, potrebno je stati ispred nje tako da vas snimi. Da bi dokazali da ste pronašli cache, treba posjetiti web stranicu koja trenutno prikazuje snimku web kamere.
Svoju sliku ispred kamere možete sami snimiti ako imate pri ruci laptop s bežičnim Internetom, ili možete javiti prijatelju da to učini za vas. Ovaj tip geocachea se više ne može postavljati, ali možete naići na neke prethodno postavljene.


Ikona wherigo geocachea

Wherigo Cache - Ovo je specijalna vrsta geocache spremnika. Posebno krearirate spremnik na www.wherigo.com sa istim korisničkim imenom s kojim ste se registrirali na geocaching.com stranici. Kreirani spremnik zatim objavljujete kao link za download na njegovoj web stranici listinga na geocaching.com te tamo raspisujete cijelu priču što vaš wherigo cache pokazuje.
Da bi se spremnik (wherigo catridge) mogao pokrenuti potrebna vam je aplikacija zvana WhereYouGo.


Ikona letterbox geocachea

Letterbox Cache - Ovaj geocache je vrlo sličan tradicionalnom tipu geocachea. Ključna razlika je da letterbox cache mora imati u sebi žig. Pronalaznik geocachea žig iz letterboxa otisne u svoju knjižicu ako želi. U knjižicu logbooka u letterboxu se mora upisati na način da otisne vlastiti žig ukoliko ga ima, u protivnom treba ostaviti svoj otisak prsta.


Tekst napisan:


Autori: Matko & Maja
Geocaching.com Geocaching Maps Geocachevi u HrvatskojGeocaching Hrvatska Forum hrvatskih geocachera GIFF video uratci Geocaching video Printabilni logsheetovi Statistički pokazatelji Rang lista hrvatskih geocachera Offline karte za download Pathtags - stvarni suveniri Logiranje pratećih oznaka Geokrety.org

MAPA STRANICE


NAŠA GEOCACHING STATISTIKA


Naša statistika

PRATITE NAS PUTEM OSTALIH DRUŠTVENIH MREŽA