Vrste geocache spremnika - 1. dio


U prethodnom članku smo objasnili što je to geocache spremnik (cache). U narednih nekoliko članaka ćemo pojasniti neke od vrsta cacheva koji se uspješno mogu postaviti na našem, ali i širem području. Slike kojima predočavamo geocacheve u ovom tekstu su ujedno i službene sličice cacheva. Tim oznakama su obilježeni geocachevi koje možete najlakše pronaći na već spomenutoj stranici Geocaching Maps.


Ikona tradicionalnog geocachea

Traditional cache – ovo je originalni tip geocache spremnika koji je sastavljen od najmanje dva elementa – spremnika i knjižice za upis posjeta (logbook). Ovoj kategoriji pripadaju spremnici svih oblika i dimenzija koji moraju biti vodonepropusni (npr. plastične kutije s poklopcem, te razne metalne kutije) i zaštićeni od korozije.
Spremnik ove vrste mora sadržavati logbook, a može sadržavati olovku za upis posjeta, te različite ostale sitnice koju si pronalaznik spremnika može uzeti za uspomenu.

ZLATNO PRAVILO GLASI:

Ako si uzeo nešto iz spremnika, ostavi nekakvu sitnicu zauzvrat,
te se upiši u logbook
.“

Koordinate i ostale informacije ovakvog tipa spremnika su navedene na službenoj web stranici samog spremnika nakon što je on objavljen od strane službene osobe. Pročitajte sve relevantne informacije o kojoj veličini spremnika se radi, na kakvom je terenu postavljen, je li ga lagano pronaći ili zahtjeva posebne vještine (npr. popeti se na drvo po spremnik itd.), što od opreme trebate ponijeti sa sobom (npr. svjetiljka)... Većina ovih spremnika se postavlja na lokaciji koja je od nekakve važnosti, bilo da se radi o lijepoj prirodi i okruženju ili je možda u pitanju značajna građevina. Odvojite vremena i pročitajte sve informacije koje stoje uz pojašnjenje tog geocachea, jer će vam tako potraga biti još zanimljivija.
Tradicionalan tip cachea je najrasprostranjeniji tip geocache spremnika.Ikona multi geocachea

Multi-cache – ovakav tip geocache spremnika uključuje dvije ili više lokacija koje se moraju proći, odnosno pronaći, kako bi se mogla otkriti zadnja lokacija na kojem je i fizički smješten takav spremnik. Postoji mnogo varijacija na temu, ali najviše multi-cacheva sadrži informacije o postojećim drugim spremnicima, koji u sebi sadrže dio informacije o lokaciji konačnog spremnika. Te informacije mogu biti dio koordinata, zagonetka ili nekakva jednostavna šifra koje se moraju pronaći, objediniti, dešifrirati kako bi se došlo do konačnog spremnika.

Napomena: Da bi ste mogli uključiti ostale tuđe geocache spremnike u ovakav multi-cache, morate prethodno kontaktirati vlasnika tog geocache spremnika kako bi vam dozvolio da u njegov cache postavite dio zagonetke za vaš geocache.


Tekst napisan:


Autori: Matko & Maja
Geocaching.com Geocaching Maps Geocachevi u HrvatskojGeocaching Hrvatska Forum hrvatskih geocachera GIFF video uratci Geocaching video Printabilni logsheetovi Statistički pokazatelji Rang lista hrvatskih geocachera Offline karte za download Pathtags - stvarni suveniri Logiranje pratećih oznaka Geokrety.org

MAPA STRANICE


NAŠA GEOCACHING STATISTIKA


Naša statistika

PRATITE NAS PUTEM OSTALIH DRUŠTVENIH MREŽA