Održavanje geocacheva


Ponekad priroda uzme svoj danak kada se radi o geocachevima. Skriveni geocachevi završe oštećeni zbog utjecaja vremena ili jednostavno zbog korištenja prilikom njihova pronalaska i otvaranja. Treba li i vaš geocache spremnik novi logsheet, je li spremnik napukao ili je olovka u geocacheu jednostavno prestala pisati? Ako ste vlasnik pokojeg geocache spremnika, promjena godišnjeg doba je savršeno vrijeme koje bi nas trebalo podsjetiti da provjerimo svoje geocacheve.

Kako priroda utječe na vaš geocache

Ali kad govorimo o geocachingu tada i samo održavanje geocache spremnika nije samo za vlasnike cacheva. Pažljivi i brižni geocacheri često pomažu u održavanju cacheva što doprinosi kvaliteti geocachinga uopće. Princip je jednostavan. Prilikom odlaska u geocaching ponesete dodatne rezervne dijelove poput: dodatnog kontejnera (nepropusne kutijice), sitnica za razmjenu, rezervne logsheetove ili obične papire raznih dimenzija i olovke. Na taj način ste u prilici da pomognete popraviti i obnoviti geocache koji je oštećen.
Vlasnik geocachea, koji zasigurno ne stanuje u njegovoj blizini, će vam biti jako zahvalan na tome. Tko zna, možda ste time što ste nekome popravili geocache upravo stekli novog prijatelja u zajedničkoj aktivnosti koja vas povezuje.

Ako pak niste ponijeli ništa od gore navedenog dovoljno je na web stranici geocachea postaviti da ste posjetili geocache i uočili da je spremniku potrebno održavanje ili zamjena nekih od njegovih elemenata. Vlasnik će i na tome biti zahvalan i u dogledno će vrijeme popraviti svoj geocache spremnik.

Ako ste vi, koji upravo čitate ovaj članak, vlasnik nekog geocache spremnika nudimo vam tri savjeta kako bi vaš geocache bio što trajniji i trebao što manje popravaka:

  1. Kada postavljate spremnik imajte na umu da kutija mora biti što trajnija – da je što otpornija na razne vremenske utjecaje i da će time trebati vrlo malo naknadnih popravaka;
  2. Ako ste u šetnji i znate da je u blizini jedan od vaših geocacheva, zastanite i provjerite je li sve u redu sa spremnikom, da li ima sve potrebne elemente u kutijici, kakav je logsheet, i da li vaša olovka još uvijek piše;
  3. Ako primijetite da vaš geocache zahtjeva ipak duži popravak i time neće biti dostupan drugim geocacherima, stavite oznaku na web stranici geocachea da je trenutno nedostupan i da se radi na njegovom popravku.

Sve gore navedeno i opisano pomaže svim sudionicima u geocachingu da cjelokupan dojam, prilikom posjete nekom geocacheu, a time i nekom mjestu, bude što bolji i kvalitetniji.

Tekst napisan:


Autori: Matko & Maja
Geocaching.com Geocaching Maps Geocachevi u HrvatskojGeocaching Hrvatska Forum hrvatskih geocachera GIFF video uratci Geocaching video Printabilni logsheetovi Statistički pokazatelji Rang lista hrvatskih geocachera Offline karte za download Pathtags - stvarni suveniri Logiranje pratećih oznaka Geokrety.org

MAPA STRANICE


NAŠA GEOCACHING STATISTIKA


Naša statistika

PRATITE NAS PUTEM OSTALIH DRUŠTVENIH MREŽA