Objava geocachea na Internetu


Objava geocachea na Internetu

U ovom tekstu vam nastojimo što bolje opisati kako izraditi te prijaviti vaš geocache na webu kako bi on u konačnici bio objavljen i vidljiv svim geocacherima diljem svijeta.

No, prije nego što krenemo detaljnije razraditi ovu temu, moramo napomenuti nekoliko stvari. Bitno je da ste vi, koji ste odlučili postaviti nekakav geocache, prethodno pronašli nekolicinu tuđih sakrivenih geocacheva. Zašto? Imajte na umu da vas većina geocachera neće ozbiljno shvatiti ako krenete prijavljivati vaše sakrivene cacheve, a nemate prethodno neke logirane kao pronađene. Razlog tome je što geocacheri misle da nemate iskustva u postavljanju cacheva, te da će isti vrlo brzo nestati, biti uništeni jer su previše vidljivi i slično. U većini slučajeva je to i točno.

Dakle, mi, a i ostali geocacheri vas potičemo da prvo malo vremena odvojite u traženju tuđih cacheva, kako bi stekli neophodno iskustvo za njihovo postavljanje.

Prije nego prijavljujete vaš geocache na Internetu on mora prethodno biti sakriven i u sebi minimalno mora sadržavati papir ili knjižicu za upis posjeta geocacheu. Ovisno o veličini spremnika vašeg geocachea možete dodati i poneku sitnicu za razmjenu kako bi njegov pronalazak zaista bio okarakteriziran kao pronalazak skrivenog blaga :)

Dakle, vaš geocache je sakriven i sada ga želite prijaviti na Internet gdje će službena osoba (reviewer) procijeniti ima li vaš geocache sve potrebne elemente i poštuje li sva pravila objave (pravila pročitajte ovdje). Ako ima, vaš geocache će vrlo brzo biti objavljen te svima dostupan na Internetu.

No koji su to koraci tj. elementi koje geocache mora sadržavati kako bi bio objavljen?


Elemente ćemo objasniti riječima i potkrijepiti slikama:


  1. Klikom na https://www.geocaching.com/hide/planning.aspx dolazite na stranicu od koje sve kreće. Prethodno morate bili ulogirani na vaš geocaching account. Prvo što vam se pokrene je ova slika. To vam pomaže da uočite već postavljene geocacheve odnosno prostor gdje mogu biti početne ili finanlne koordinate vašeg geocache spremnika. Nakon toga slijedi prvi korak odnosno ova slika. U ovom koraku odabirete tip vašeg geocachea (tradicionalan, multi ili neka druga vrsta geocachea), te upisujete koordinate geocachea. Koordinate upisujemo u formatu kao što vidite na slici.
  2. Drugi korak prikazuje ova slika. Ovaj korak se može preskočiti ukoliko ne želite dodati waypoint za parking ili nekakve putokaze koje bi trebalo proći da se lakše dođe do lokacije geocachea.
  3. Treći korak je prikazan ovom slikom. To slijedom upisujete elemente kao što smo mi prikazali na slici. Mislimo da tu nema nejasnoća pa prelazimo na četvrti korak.
  4. U četvrtom koraku prikazanom ovdje trebate odabrati veličinu vašeg geocachea (mikro, mala, velika itd.), dodijeliti mu zvijezdice za težinu pronalaska i za teren na kojem je sakriven (napomena: više zvijezdica teži geocache za pronaći), te mu dodijeliti nekoliko atributa koji pobliže opisuju lokaciju oko samog geocachea.
  5. U petom koraku sa slike uočavamo da se naš proces objave bliži svome kraju. U tom koraku možemo našem revieweru (osobi koja će objaviti vaš geocache) napisati nešto ukoliko smatramo da je potrebno. Npr. ako želimo da se geocache objavi na baš točno određen dan i slično.

Vaš zasad neobjavljeni geocache vidite na svom profilu da je poslan reviweru te da čeka objavu. U svakom trenutku vi vaš geocache možete editirati, nešto nadodati.


Stari princip objave geocachea

Za sve nejasnoće i pomoć u objavi nekog geocachea dostupni smo Vam na našoj e-mail adresi.

Tekst napisan:


Autori: Matko & Maja
Geocaching.com Geocaching Maps Geocachevi u HrvatskojGeocaching Hrvatska Forum hrvatskih geocachera GIFF video uratci Geocaching video Printabilni logsheetovi Statistički pokazatelji Rang lista hrvatskih geocachera Offline karte za download Pathtags - stvarni suveniri Logiranje pratećih oznaka Geokrety.org

MAPA STRANICE


NAŠA GEOCACHING STATISTIKA


Naša statistika

PRATITE NAS PUTEM OSTALIH DRUŠTVENIH MREŽA