FAQ / Najčešće postavljana pitanja

upitnik

Ovdje vam donosimo najčešća postavljena pitanja koja smo si i mi postavili kad smo se počeli baviti geocachingom. Ono u čemu nam i vi možete pomoći je da nam pošaljete svoja pitanja ili prijedloge na naš e-mail. Ukoliko se ispostavi da je pitanje ispravno i da si to pitanje nismo postavili, te da odgovor na to pitanje može pomoći drugima, uvrstit ćemo ga ovu stranicu.

Najčešće postavljana pitanja:


 1. Što je geocaching?
  Geocaching je spoj GPS tehnologije i potrage za „skrivenim blagom“ (kutijom zvanom geocache).
  >> Zatvori
 2. Kako se pravilno izgovori geocaching? Kaže se i čita „geokešing“.
  >> Zatvori
 3. Što je GPS? GPS ili global positioning system je sustav pozicioniranja baziran na koordinatama (zempljopisnoj dužini / širini).
  >> Zatvori
 4. Što je sve potrebno za bavljenje geocachingom? Potreban vam je pristup Internetu i nekakva vrsta GPS prijemnika (auto-navigacija, pametan telefon sa gps prijemnikom ili ručni GPS uređaj).
  >> Zatvori
 5. Što je geocache (skraćeno cache)? Geocache je kutija / predmet koji je najčešće sakriven negdje na otvorenom (prirodi, gradu).
  >> Zatvori
 6. Može li geocache biti sakriven i unutar neke zgrade? Može u skladu s pravilima geocachinga, ali tada vlasnik zgrade mora biti upoznat što je ta aktivnost i koja je vaša namjera.
  >> Zatvori
 7. Što je unutar nekog geocache spremnika? U samoj kutiji geocache spremnika bi se obavezno trebala nalaziti knjižica za upis posjeta (logbook), a mogu se naći razne sitnice za razmjenu, tipa igračke iz popularnog "Kinder jajeta".
  >> Zatvori
 8. Postoje li pravila u geocachingu? Postoji dosta pravila kojih se treba pridržavati u geocachingu i njih možete pročitati ovdje.
  >> Zatvori
 9. Što sve može biti geocache spremnik? Geocache spremnik može biti bilo što i izgledati bilo kako ne bi li zavarao slučajne prolaznike te otežao njegov pronalazak geocacherima.
  >> Zatvori
 10. Kakav geocache spremnik mora biti? Osnovna karakteristika geocache spremnika je da mora biti vodonepropusan, zakamufliran (što manje uočljiv iz daljine) te označen da se radi o geocache spremniku, a ne npr. smeću ili nečem sličnome.
  >> Zatvori
 11. Kakvih vrsta geocacheva ima? Postoje razne vrste geocacheva: tradicionalan, multi-cache, mystery cache, virtualni cache, earth cache, event i mega event cache.
  Više o svakom pročitajte putem ovih linkova: vrste geocacheva 1 dio, 2 dio, 3 dio.
  >> Zatvori
 12. Moram li biti u odličnoj fizičkoj kondiciji kako bih se bavio geocachingom? Dobra ili odlična fizička kondicija je prednost, ali nije uvjet bavljenja geocachingom jer postoje geocachevi različitih težina i terena na kojem je postavljen.
  >> Zatvori
 13. Što predstavljaju zvjezdice difficulty / terrain uz neki geocache? Zvjezdice predstavljaju broj koji označava težinu (difficulty) pronalaska i težinu terena na kojem je geocache sakriven. Više zvjezdica u pojedinoj kategoriji označava da je cache teže za pronaći. Veći broj zvjezdica uz kategoriju terena (terrain) od vas traži i veću razinu fizičke kondicije.
  >> Zatvori
 14. Ako sam početnik koje cacheve bi trebao prve ići tražiti? Najbolje je započeti sa cachevima težine i terena od 1 – 2,5. Sve preko toga će od vas zahtjevati malo bolju kondiciju i volju za pronalaženjem dotičnog geocachea.
  >> Zatvori
 15. Je li potrebna kakva registracija i koja je procedura? Besplatna registracija je potrebna kako bi mogli vidjeti koordinate pojedinih sakrivenih geocacheva. Registraciju možete obaviti ovdje. Za cjelokupnu proceduru registracije pročitajte ovaj tekst.
  >> Zatvori

Geocaching.com Geocaching Maps Geocachevi u HrvatskojGeocaching Hrvatska Forum hrvatskih geocachera GIFF video uratci Geocaching video Printabilni logsheetovi Statistički pokazatelji Rang lista hrvatskih geocachera Offline karte za download Pathtags - stvarni suveniri Logiranje pratećih oznaka Geokrety.org

MAPA STRANICE


NAŠA GEOCACHING STATISTIKA


Naša statistika

PRATITE NAS PUTEM OSTALIH DRUŠTVENIH MREŽA