Sretan 12-ti rođendan, geocaching!

Sretan 12-ti rođendan, Geocaching!

U ponoć na dan 2. svibnja 2000. godine, američke su vlasti ukinule selektivnu dostupnost satelitima. U trenu 24 satelita u zemljinoj orbiti su zaprimili nove naredbe. Rezultat naredbi je bio takav da je preciznost GPS uređaja civila povećana 10-tak puta.

Naravno da su takvu odluku američkih vlasti toplo pozdravili svi koji su već tada koristili GPS tehnologiju. Tadašnja izjava iz Bijele kuće je glasila: „Sada svi mogu precizno odrediti svoju lokaciju, ili lokaciju predmeta (poput igre) koji je postavljen ciljem da ga netko kasnije pronađe“. Ni sami ne znaju koliko je ta izjava bila točna.

Odmah sljedećeg dana, 3. svibnja 2000. g., entuzijast Dave Ulmer je želio testirati preciznost GPS uređaja tako što je sakrio veliku crnu kutiju u šumu. Svoju ideju je nazvao „Velika američka GPS potraga“, te je koordinate objavio na Internetu u grupu korisnika GPS uređaja. U svoju kutiju (spremnik) je postavio knjižicu i olovku, te razne predmete poput video traka, knjiga, programa i dr. Ovo je i link na prvi geocache u svijetu "Original Stash Tribute Plaque" (pogledajte).

Svi koji su željeli pronaći kutiju morali su ukucati objavljene GPS koordinate u svoje GPS prijemnike i poći u potragu. Pravilo za pronalazače spremnika je bilo jednostavno i tada je glasilo: „Uzmi nešto iz spremnika, i ostavi nešto zauzvrat“.

Upravo zbog povećane preciznosti GPS uređaja i daljnjeg razvijanja ideje g. Ulmera nastala je aktivnost zvana geocaching. Aktivnost, hobi ili igra, okarakterizirajte ju kako želite, danas broji preko 5 milijuna pripadnika (geocachera), te više od 1,7 milijuna sakrivenih spremnika (geocacheva) diljem svijeta.

U Hrvatskoj se geocaching razvija još od 2001. godine kada su postavljeni neki od prvih geocacheva. Na našem području Osječko – baranjske županije do prije dvije godine je bilo svega 3-4 geocachea koje su postavili inozemni turisti. Danas na tom području brojimo oko 40-tak geocacheva zahvaljujući sve aktivnijim domaćim i stranim geocacherima koji posjećuju ovo područje za vrijeme godišnjih odmora. Odmah možemo reći kako će se taj broj sakrivenih cacheva i dalje povećavati. :)

Gledajući cjelokupan teritorij Lijepe naše na njemu je, dana 4. svibnja 2012. g., sakriveno točno 831 registriranih i objavljenih geocacheva. Uspoređujući se sa okolnim zemljama, još smo u zaostatku gledajući zemlje Zapadne i Sjeverne Europe. Ali sa sve većim brojem stranih geocachera koji su ujedno i turisti, te rastućim brojem domaćih registriranih geocachera, i ta brojka sakrivenih geocacheva će rasti. Ima još mnogo prirodnih, povijesnih i urbanih ljepota u Hrvatskoj za pokazati i posjetiti, a koje samo čekaju da se postavi geocache te da privuku strane i domaće turiste. Za te lokacije možda ne znate ni Vi koji upravo čitate ovaj tekst.

Stoga probajte, pridružite se i idite u geocaching! :)

Tekst napisan:


Autori: Matko & Maja
Geocaching.com Geocaching Maps Geocaching Hrvatska Forum hrvatskih geocachera Geocaching video Printabilni logsheetovi Statistički pokazatelji Rang lista hrvatskih geocachera Offline karte za download Pathtags - stvarni suveniri Logiranje pratećih oznaka Geokrety.org

MAPA STRANICE


NAŠA GEOCACHING STATISTIKA


Naša statistika

PRATITE NAS PUTEM OSTALIH DRUŠTVENIH MREŽA