Što je geocaching za nas?

U ovom tekstu bi vam pokušali objasniti jednostavnim riječima što geocaching znači za nas. Prečesto nas to pitaju, pa nekome jednostavno ne možemo objasniti u nekoliko kratkih riječi što je to, a da se ne držimo strogih elemenata geocachinga. Dakle, geocaching kao ozbiljnu definiciju ovdje nećete pročitati. :)

Slika iz Zagreba i Pečuha

Više puta smo spominjali u našim tekstovima kako geocaching može biti igra, hobi ili aktivnost. U našem pojašnjenju nema ili u rečenici. Za nas je geocaching svo troje. Počelo je kao igra i ako volite tražiti nešto sakriveno i okarakterizirate to kao „skriveno blago“ na kraju puta, onda je i dalje to igra za vas. Geocaching će prerasti u hobi ako, poput nas, krenete pisati o tome, izrađivati kutije (cacheve) na način da vas to opušta, da oslobađa vašu kreativnost i maštu prilikom njihove izrade. Mi smo odavno „zaglibili“ u to tako da slobodno možemo reći, da, geocaching je hobi za nas. :) Aktivnost proizlazi iz činjenice da se vi konstantno krećete dok idete u geocaching. Dakle, možete šetati, biciklirati, putovati autom pa čak i trčati do nekog geocachea.

Razumijete nas kada vam kažemo, da ukoliko geocachirate, vi se bavite nekom od prethodno spomenutih aktivnosti, što je u konačnici i zdravo po vas.

Geocaching stoga nije dosadan, jer se bavite mnoštvom drugih aktivnosti usput, na kraju bavite se onim što i inače radite, samo u konačnici pronađete sakrivenu kutiju.

Ovaj tekst ne pišemo iz razloga da vas pošto poto „uvučemo“ da se i vi bavite time. Shvatite nas kada kažemo da je geocaching besplatna aktivnost i da sve što smo dosad napravili radimo na dobrovoljnoj bazi.

Zašto onda konstantno pišemo o tome? Jednostavno, želimo da u Hrvatskoj što više ljudi, pogotovo mladi, saznaju što je ta aktivnost. Zamislite kada idete u geocaching u Mađarsku i na carini kažete geolada (geocaching na mađarskom) i oni razumiju o čemu se radi. Kod nas, nažalost, mnogi koji bi trebali znati o tome, sada već iz opće kulture, još uvijek o tome ništa ne znaju.

Slike Pečuha i Baje

No vratimo se mi na ono što je geocaching za nas. Geocaching je za nas splet raznih vrsta aktivnosti i komplementarnih hobija. Amaterski se bavimo fotografijom što je zapravo izvrstan način kako zabilježiti nešto na nekom predivnom mjestu u prirodi, gradu, okolici. Vjerujte nam na riječ da su to uglavnom mjesta koja inače nikad ne bi posjetili, a kamoli izbliza proučili i saznali nešto novo. Geocachevi vam pokazuju najznamenitija mjesta nekog grada, ali i mnogo više od toga. Ako mislite da već poznajete svoj grad, ili bilo koji drugi, geocaching vam može otvoriti sasvim novi svijet i pokazati lijepa i zanimljiva mjesta za koje niste niti znali da postoje. To može biti neki sakriveni parkić između zgrada u naselju, kuća zanimljive arhitekture, vidikovac, neobičan prometni znak…

Slike Aljmaša i Erduta

Svi cachevi imaju opisano u tekstu što prikazuju pa čak nude i opširnu povijest ukoliko se radi o građevini ili nekoj povijesnoj osobi.

Dakle, ljudi traže nažalost izlike da se ne bave time, jer se bave raznim drugim aktivnostima, hobijima. Malo iznad smo upotrijebili riječ komplementaran, dakle riječ koja označava nešto što nadopunjuje nešto drugo. Za nas šetnja, vožnja biciklom, autom te upoznavanje prirode, grada, okolice, povijesnih znamenitosti zabilježenih kroz fotografije su nadopunjeni aktivnošću, igrom, hobijem zvanim geocaching.

Slika jezera Javorice kod Slatine

Ako razmišljate tako, tada geocaching nije još nešto čime se vi „morate“ uvijek baviti, već nešto što vam je usput, ukoliko provjerite ima li sakrivenih cacheva usput i na odredišnom mjestu gdje ste pošli iz sasvim nekog drugog razloga, aktivnosti ili hobija.

Tekst napisan:


Autori: Matko & Maja
Geocaching.com Geocaching Maps Geocaching Hrvatska Forum hrvatskih geocachera Geocaching video Printabilni logsheetovi Statistički pokazatelji Rang lista hrvatskih geocachera Offline karte za download Pathtags - stvarni suveniri Logiranje pratećih oznaka Geokrety.org

MAPA STRANICE


NAŠA GEOCACHING STATISTIKA


Naša statistika

PRATITE NAS PUTEM OSTALIH DRUŠTVENIH MREŽA