Što smo ostvarili kroz Geocaching?

(16. rujna 2014.)

Dosada smo vam uglavnom pisali općenito o Geocachingu - što, kako i gdje. Uvijek smo naglašavali kako je primarni cilj Geocachinga namijenjen vama i da vas ova aktivnost izvede van u šetnju i ponudi potragu za skrivenim blagom.

Međutim, ostvarili smo i sekundarni cilj, odnosno, privukli smo domaće i strane geocachere da posjete našu okolicu. Postavljanjem geocacheva (naravno, poštujući pravila njihovog postavljanja) uspjeli smo navesti i druge registrirane geocachere da ih postave na našem području. Upravo sa sve većim brojem postavljenih cacheva na malom području, postali smo zanimljiviji stranim geocacherima (turistima), i sve više ih se odlučuje uputiti se u Slavoniju.

Naše cacheve u Slavoniji tako su uz Hrvate pronašli geocacheri iz Mađarske, Austrije, Njemačke, Češke, Nizozemske, Slovačke, Poljske i dosada najdalje čak iz Hong Konga. Dakle, uz malo uloženog truda u aktivnost koju volimo, uspjeli smo dovesti strane turiste prvenstveno u naš grad, a i šire u našu Slavoniju. Uz geocacheve u Slavoniji, postavili smo i geocache u Njivicama na Krku koji posjećuju njihovi turisti. Taj geocache su, uz već nabrojane, posjetili Slovenci, Latvijci te mnogi drugi strani državljani.

U nastavku vam donosimo sliku s konkretnim brojkama vezanim uz naše geocacheve. Slika vam prikazuje popis geocacheva koje smo mi, kao registrirani geocacheri postavili i registrirali na www.geocaching.com.

Lista naših geocacheva

U tablici možete primijetiti nekoliko bitnih elemenata, ali mi bi naglasili samo dva: kada je cache zadnji puta pronađen te koliko je puta pronađen. Te dvije kolone vam govore pronalaze li domaći i strani turisti (geocacheri) naše postavljene geocacheve i kolika je učestalost tih pronalazaka. Brojka koliko puta je pronađen ne odražava brojku koliko je osoba stvarno posjetilo geocache spremnik, već koliko je osoba zaista uspjelo pronaći sakriveni spremnik. Treba spomenuti kako smo se počeli baviti postavljanjem cacheva u listopadu 2010. godine.

Možda ćete se zapitati zašto tako malo ili tako puno posjeta nekom geocacheu? U obzir treba uzeti: vrijeme kad je postavljen; je li stranim turistima usput i je li im on odredište; težinu nalaženja i veličinu geocache spremnika...

Međutim, više ne možemo govoriti što smo napravili na našem području Slavonije i Baranje, jer bi tako prisvajali i tuđe zasluge. Turistička zajednica Baranje je putem projekta sprovela akciju promoviranja Baranje na način da je 20-tak geocacheva "strateški" sakriveno na lokacijama od povijesnih, prirodnih i urbanih vrijednosti. Na Papuku su već postavljeni geocachevi za planinare, te one koji vole netaknutu prirodu i terenski izazovnije cacheve. No, na našem najužem području moramo svakako spomenuti geocachera Dr. Zagy-a iz Osijeka koji je ovdje vjerojatno najaktivniji geocacher kada se tiče broja pronađenih i postavljenih geocacheva. A i Vukovar je odnedavno jedan od zastupljenijih gradova u Slavoniji s velikim brojem sakrivenih geocacheva. Ako gledamo šire po Hrvatskoj možemo uočiti da se područje Kvarnera doslovce "bombardira" cachevima. Ne sumnjamo da će turistima u ljetnoj sezoni ponuda biti nešto raznovrsnija na Jadranu.

No, kada pričate o Geocachingu u Hrvata ne možete i ne smijete zaobići Zagreb i marljivu geocaching ekipu koja svojim trudom pokazuje i one najskrivenije ljepote Zagreba, a koje možda niste imali prilike vidjeti. Da pojedinačno nabrajamo članove te ekipe iz Zagreba vjerojatno bi pogriješili redoslijed. Vjerujemo kako su oni cjelina, međusobno povezani kao prijatelji i geocacheri i ne treba ih posebno izdvajati. Dovoljno je reći da su na posljednjem susretu geocachera u Zagrebu osnovali udrugu Geocaching Hrvatska s ciljem promoviranja Geocachinga na cjelokupnom području Hrvatske postavljajući geocacheve.

Kako bi i Vas koji upravo čitate ovaj tekst naveli da se odvažite u geocaching za kraj vam donosimo brojke za koje vjerujemo da nikoga neće ostaviti ravnodušnima.

Brojevi su prikaz stanja na dan 16. rujna 2014. g.


  • Broj aktivnih, sakrivenih geocacheva u svijetu - 2.493.836
  • Broj aktivnih, sakrivenih geocacheva u Hrvatskoj - 2.509
  • Broj registriranih geocachera u svijetu je preko 6.000.000

Ako vam to i dalje nije dovoljno prilažemo vam i mapu Hrvatske sa ucrtanim geocachevima.

Karta sakrivenih geocacheva u Hrvatskoj

Dakle čemu sve ovo? Osim što vam nudimo za vas novu, a već postojeću aktivnost, u našem je interesu da za Geocaching sazna te da mu se pridruži što više ljudi. Što se više ljudi registrira kao geocacher to je veća vjerojatnost da će za Geocaching brže saznati i drugi, ali i da će netko od registriranih odlučiti postaviti neki geocache na lokaciji koja je nama još nepoznata. Bez obzira koliko volimo postavljati geocacheve još ih više volimo tražiti. :)

Ako se odlučite pridružiti svijetu geocachinga i budete imali pitanja ili prijedloge, slobodno nas kontaktirajte na mail matkojelkic(at)yahoo.com ili potražite na facebooku pod nazivom Geocache Croatia. Geocaching tim u sastavu Matko & Maja vas očekuje!


Tekst napisan:


Autori: Matko & Maja
Geocaching.com Geocaching Maps Geocaching Hrvatska Forum hrvatskih geocachera Geocaching video Printabilni logsheetovi Statistički pokazatelji Rang lista hrvatskih geocachera Offline karte za download Pathtags - stvarni suveniri Logiranje pratećih oznaka Geokrety.org

MAPA STRANICE


NAŠA GEOCACHING STATISTIKA


Naša statistika

PRATITE NAS PUTEM OSTALIH DRUŠTVENIH MREŽA