Travel bug / Geocoin

U svijetu geocachinga uvijek se nešto smišlja, mijenja ili nadograđuje. Tako vas mi ovaj puta nastojimo upoznati sa elementima iz naslova – travel bugs i geocoins. U geocachingu ti elementi se na engleskom zovu „trackables“, a mi bi ih preveli kao prateće oznake.

Travel bug

Dakle, u čemu leži ideja? Kako su geocacheri iz različitih dijelova svijeta posjećivali tuđe cacheve u drugim zemljama osjetili su potrebu da ostave trajan trag po svijetu. Osmislili su „putujuće bube“ („travel bugs“) koja je u principu sitnica karakteristična za zemlju iz koje geocacher potječe. Još češće „buba“ je nešto što je geocacheru jako priraslo srcu kada je prvi puta krenuo u geocaching. Sad biste vi mogli pomisliti: „Pa ako ostave tako nešto u geocache spremniku neće li neki geocacher to uzeti sebi kao suvenir?“ Geocacheri to ne rade iz razloga što travel bugs imaju uz sebe metalnu pločicu (dog tag) na kojoj je ugraviran službeni podatak da se radi o putujućoj bubi. Taj službeni podatak je geocaching kod (jedinstveni serijski broj) koji se registrira na www.geocaching.com i tako se zna da je određeni geocacher vlasnik te „bube“.

Izgled jednog travel bug-a

No, opet se pitate, a zašto sve to? Geocacherima je, u pravilu, u interesu da njihova „buba“ prođe što više geocache spremnika. Na samoj stranici gdje je travel bug registriran stoji i njen cilj npr. da iz Hrvatske proputuje zemlje u inozemstvu, točnije u Europi. I cijela zabava leži u tome da drugi geocacher prilikom posjete nekog geocache spremnika, u kojoj je ostavljena buba, nju uzme i odnese u neki sljedeći spremnik, ali van Hrvatske i to samo u zemlje Europe.Ako prilikom svoje potrage za cachevima nađete takvo nešto i odlučite na sebe preuzeti odgovornost da ćete „bubu“ odnijeti u idući geocache tada morate napraviti sljedeće korake:

  1. Odmah prilikom objave na internetu da ste posjetili i našli neki geocache trebate objaviti da ste sa sobom ponijeli i nečiji travel bug ili geocoin.
  2. Taj travel bug / geocoin u što kraćem vremenu odnesite u neki sljedeći geocache spremnik pazeći na zadaću tj. cilj travel buga.
  3. Kada ste pohranili travel bug / geocoin u drugi geocache spremnik morate objaviti i da ste u tom geocacheu ostavili travel bug, a vlasnika obavijestiti o tome kako bi ga on mogao dalje pratiti gdje se nalazi.

Princip kod sličnog elementa zvanog geocoin (geo novčić) je isti. Razlika je u tome što geocoin dolazi u obliku metalnog novčića iz zemlje geocachera. Na njemu su najčešće ocrtani motivi te zemlje koja ga također pored serijskog broja dodatno izdvaja kao jedinstvenog u svijetu geocachinga.

Pločice (dog tag) za travel bug i geocoins se kupuju u službenim geocaching trgovinama ili na E-bayu. Ne mogu se izrađivati kod kuće, te im proizvoljno dodjeljivati serijske brojeve itd.

Izgled grčkog geocoin-a

Međutim, ukoliko ne želite pomicati putujuću oznaku (travel bug / geocoin) iz nekog cachea u drugi možete samo zapisati serijski broj putujuće oznake. Taj broj možete ukucati na sljedećoj stranici: http://www.geocaching.com/track/. Tada će vam se otvoriti stranica te putujuće oznake te ćete moći odabrati što ste napravili sa njom – jeste li ju samo otkrili tj. vidjeli ili odnijeli sa sobom u neki drugi geocache spremnik.

I ono najbitnije što ne smijemo izostaviti glasi: „Princip razmijene sitnica prilikom geocachinga NE VRIJEDI za putujuće bube (travel bugs) i za geo novčiće (geocoins). Njih NE SMIJETE zadržati kao svoje, jedino ih smijete premještati iz jednog geocache spremnika u drugi.“

Tekst napisan:


Autori: Matko & Maja
Geocaching.com Geocaching Maps Geocaching Hrvatska Forum hrvatskih geocachera Geocaching video Printabilni logsheetovi Statistički pokazatelji Rang lista hrvatskih geocachera Offline karte za download Pathtags - stvarni suveniri Logiranje pratećih oznaka Geokrety.org

MAPA STRANICE


NAŠA GEOCACHING STATISTIKA


Naša statistika

PRATITE NAS PUTEM OSTALIH DRUŠTVENIH MREŽA